Indigo i portugalsko pečeno prase

Ovo prase je specijalitet portugalskog grada Mealhada (u provinciji Bairrada) gde ga nudi preko 40 restorana. Najbolje je na mestu gde je i izmišljeno 1949. godine, restoranu Pedro dos Leitões, gde se prodaje za oko 30 Evra po kilogramu.

Sve u vezi ovog pečenja je posebno. Sorta svinja je mala, tako da je prase staro 4-5 nedelja svega 6-8 kg i praktično potpuno posno. Zato se prase peče punjeno i premazano svinjskom mašću, belim lukom, solju i biberom (mnogo bibera). Prasetina se služi isečena na sitne komade, sa krupno mlevenim biberom i sa oljuštenim komadima pomorandže. Portugalci uz ovo jedu krompir i zelenu salatu, a piju crni penušavac Aliança Tinto Bruto Reserva, koji se pravi po klasičnoj šampanjskoj metodi. U nedostatku ovog penušavca odlično se pokazao i naš Indigo.

 

Sastojci

  • 1 prase, 5kg
  • 100g svinjske masti
  • 100g barene slanine
  • 10 češnjeva belog luka
  • 2 Kašike krupne morske soli
  • 2 Kašike krupno mlevenog crnog bibera
  • 1 sitno seckana veza peršuna
  • 3 lovorova lista
  • maslinovo ulje
  • suvo belo vino
  • 6 krupnih pomorandži

Postupak

U avanu izgnječiti ovim redom: beli luk, krupna so, biber, peršun, slanina, mast, lovor, dok ne postanu gusta pasta.
Dodati maslinovog ulja da se razredi na gustinu majoneza.
Šilom izbušiti kožu praseta na više mesta.
Pastom namazati prase unutra i spolja i ugurati što više u rupe od šila. Zašiti stomak.
Peći na 180C, prelivajući vinom s vremena na vreme, oko 3 sata.
Ispustiti tečnost koja se nakupila u stomaku i ostaviti prase pola sata da odleži pre sečenja.
Služiti prasetinu isečenu na sitne komade, sa krupno mlevenim biberom i sa oljuštenim komadima pomorandže. Portugalci uz ovo jedu krompir i zelenu salatu.