Šta je u nazivu?

Sinoć mi je prijatelj iz Madrida poslao link na članak „Vina prepoznatljivih naziva: duhovita, originalna, prijateljska, …“ sa sajta recetum.com, uz koji sam sa velikim osmehom na licu započeo današnji dan. U jednom trenutku sam pomislio šta bi bilo da neki od srpskih vinara pošalje ministarstvu zahtev za kontrolni broj sa ovakvim nazivima, i kako

Šta je u nazivu? Read More »

Haut-Brion: priča o marketingu i teroaru

Nedavno sam (sa dosta muke) završio knjigu Pola Lukača „Izmišljanje vina – Istorija jednog od najstarijih ljudskih zadovoljstava“. Autor je izgleda imao ugovor sa izdavačem o određenom obaveznom broju stranica, pa se dosta ponavljao kako bi taj broj dostigao. Bez obzira na to, knjiga je vredna pažnje i sadrži mnoštvo priča iz istorije vinarstva koje

Haut-Brion: priča o marketingu i teroaru Read More »

Uticaj primene bentonita u toku fermentacije

Danas bih vam preneo zaključke dva povezana naučna članka, jedan iz 2013. godine objavljen u „Journal international des sciences de la vigne et du vin“, a drugi iz 2014. godine objavljen u „International Journal of Food Science & Technology“. Grupa italijanskih i španskih naučnika ispitivala je uticaj primene bentonita u toku fermentacije na proteinsku stabilnost

Uticaj primene bentonita u toku fermentacije Read More »

Pinciranje, uklanjanje zaperaka i lišća

Zelena rezidba je tema o kojoj se stalno raspravlja i svako malo izađe neka nova teorija šta valja i ne valja raditi. Za novopečenog vinogradara kao što sam ja utočište je u naučno sprovedenim eksperimentima, pod uslovom da razumem o čemu pričaju. Tako sam nedavno naleteo na veoma interesantno (i lako razumljivo) starije naučno istraživanje

Pinciranje, uklanjanje zaperaka i lišća Read More »