Plavinci u emisiji Domaćin
Ekipa sa Prve srpske televizije posetila nas je prošle nedelje i snimila kratak prilog koji je emitovan u njihovoj emisiji Domaćin 26.09.2015.
Plavinci u emisiji Domaćin Read More »
Ekipa sa Prve srpske televizije posetila nas je prošle nedelje i snimila kratak prilog koji je emitovan u njihovoj emisiji Domaćin 26.09.2015.
Plavinci u emisiji Domaćin Read More »
Ja se nikada nisam usudio da ih napravim, ali svaki put kada putujem i odsedam u boljim hotelima, obavezno ih doručkujem. Ja ih volim sa Tabasco sosom, za brže razbuđivanje. Uz ovo predlažem naš dobro ohlađeni penušavac, Good dog Bruno. Prilažem film Džona Kreg Rosa kao ilustraciju. Džon inače pravi božanstvene filmove o pripremi hrane.
Benediktinska jaja Read More »
Prvo mala lekcija: kod belog vina treba voditi računa o dve vrste stabilnosti: na toplo i na hladno. Ova druga, ako se vino ne stabilizuje pre flaširanja, izaziva stvaranje malih providnih kristala na dnu flaše koja stoji na hladnom, u frižideru. To nema posledica na ukus i kvalitet, ali vinopije to ne vole da vide,
Začepi, odčepi, začepi Read More »
Ako potražite po forumima četvorotočkaša informacije o Goodyear Duratec gumama poverovaćete da su odličan kompromis između guma predviđenih isključivo za blato i onih isključivo namenjenih asfaltu. Na forumima kažu da su odlične u dubokom blatu, po stenama i šljunku, na snegu, a iznenađujuće tihe i stabilne na asfaltu. Tu i tamo ih neko opljune, ali
Goodyear protiv Zaklopače Read More »
Gotovo neprekidne kiše u poslednjih godinu dana toliko su natopile zemlju da ni dve nedelje suvog vremena u februaru nije pomoglo da zemlja dođe u stanje za obrađivanje. Sad već 10 dana ne pada kiša i iako na pojedinim mestima stvari stoje ovako u vinograd se može ući, pa se odlučih da započnem sa okopavanjem
U francuskoj kuhinji sva jela sa oznakom „de campagne“ odnosno „seljačka“ označavaju da su sastojci krupno i nejednako sečeni odnosno da nisu previše obrađivani. Ova pašteta je neviđeno dobra. Služi se na sobnoj temperaturi, sa kornišonima, dižon senfom, vrućim hlebom (vidi Prirodno nakisao hleb) i našim belim vinom Ćilibar. Seče se na komadiće i tako
Ćilibar i seljačka pašteta Read More »
John Gladstones je već 50 godina ikona u svetu poljoprivredne nauke. Čuvena vinogradarska regija u Australiji Margaret River je osnovana na njegovu preporuku, a njegova knjiga „Viticulture and Environment“ iz 1992. godine je obavezno štivo na fakultetskim odsecima vinograrstva svuda u svetu. Sa njim se ne diskutuje, on se sluša. Osnovna namera ove knjige je
Vino, teroar i promena klime Read More »
Za čitanje ovog recepta potrebno je gotovo isto onoliko strpljenja kao za pravljenje hleba po njemu. Zato se smestite udobno na nekom tihom mestu, opustite se i koncentrišite se. Sam hleb se pravi danima, a šansa za uspeh iz prve je manja od 30%. Nakišnjavanje se odvija uz pomoć spora kvasca i laktobacila koji su
Prirodno nakisao hleb Read More »
Kada ubrati? Večita dilema, posebno izražena ove kišne godine, zbog koje već noćima slabo spavam. Prošle godine u ovo doba vino od Panonie je već završilo primarnu fermentaciju. Ove godine Panonia je još uvek u vinogradu. A da li treba tamo da bude? Evo šta kaže razna literatura. Subjektivna procena Grožđe je u principu zrelo
Mala lekcija o zrelosti Read More »
Pre nego što pređem na suštinu, potreban je jedan malo poduži uvod. Budite strpljivi. Pre oko 30 godina profesor hortikulture na japanskom univerzitetu Rjukjus, Teruo Higa, posle višegodišnjeg istraživanja i eksperimentisanja otkrio je da određena kombinacija anaerobnih i aerobnih bakterija i plesni (njih oko 80) izuzetno utiče na dovođenje tla u optimalno stanje, u kome
Efektivni mikroorganizmi Read More »