Kao što bi rekla Spasenija Pata Marković, za ovo jelo domaćica mora da porani. Ili kasnije da legne, sve jedno. Jagnjetina se sprema 12 sati na veoma niskoj temperaturi, pa ako je spremate za ručak treba da je stavite u rernu oko dva posle ponoći, a ako je spremate za večeru, oko sedam ujutru. Osim ovog napora, sve drugo se odvija bez intervencije domaćice. Uz ovo jelo savršeno ide naš Indigo.
Sastojci
- 3kg jagnjeće plećke bez kostiju (ako ima ovčetine, još bolje)
- 1 neoljušten crni luk, isečen na četvrtine
- 6 češnjeva spljeskanog, neoljuštenog belog luka
- 1 veća šargarepa, presečena na četvoro
- 750ml suvog belog vina
- 1 šolja krupno seckane sveže nane
- 1 nar
- 1 limun
- so po ukusu
Postupak
Zagrejte rernu na 140C. | |
Na jakoj vatri stavite plećku (skinite kožu, ali ostavite masnoću), masna strana dole, u dublji tiganj ili šerpu. Posle 7-8 minuta, kada je dobro dobila boju, izvadite je sa strane na tanjir i u šerpu ubacite povrće, posolite ga i ostavite da se proprži jedno 5 minuta. Dodajte zatim vino i vratite plećku, sa isprženom stranom na gore. Sačekajte da vino proključa, prekrite folijom i stavite u zagrejanu rernu. | |
Posle 12 sati (a tempirano oko 1 sat pre serviranja) izvadite plećku na neki tanjir ili dasku. Kada se prohladi, prstima (ili uz pomoć dve viljuške) počupajte meso sa kostiju u froncle veličine malog prsta i stavite u tanjir za serviranje. Dobro posolite i pospite iseckanom nanom. | |
Isecite nar na pola. Držeći ga jednom rukom iznad posude za serviranje, sa isečenom stranom na dole, drugom rukom drvenom varjačom udarajte po njemu. Posle nekoliko udaraca počeće da ispadaju semenke. Ostatak semenki, koje ne ispadnu iscedite preko jagnjetine, kao i drugu polovinu nara. Iscedite limun preko mesa, i servirajte na sobnoj temperaturi. |